SEO guide: De basisprincipes

Heb je een eigen webshop, nieuwssite, blog of een andere website? Dan wil je waarschijnlijk dat mensen je website bezoeken en contact met je opnemen, iets aanschaffen of informatie vergaren. Maar wat doe je als je een mooie website hebt, maar weinig bezoekers hebt? Juist, je moet kijken naar je SEO (dit staat voor search engine optimization ofwel zoekmachineoptimalisatie). Door het toepassen van SEO zal Google jouw website hoger plaatsen in de zoekresultaten, mits je het goed doet.

Door: Nathalie Wittendorp
Leestijd: 3 min

Laten we vooral niet op de zaken vooruitlopen. In een vorig artikel over hoe je het maximale uit je website traffic kunt halen, heb ik het al kort over SEO gehad, maar er zit natuurlijk veel meer in. Het algoritme van Google verandert constant. Hierdoor is het belangrijk om van tijd tot tijd eens te lezen wat de veranderingen zijn in het algoritme en hierop je SEO-strategie aan te passen.

Bepaalde aspecten van SEO zijn wél consistent, ook wel de basisprincipes van SEO genoemd. Hieronder licht ik ze één voor één toe.

1. Focus keyword

Een van de belangrijkste punten van de SEO assessment is het focus keyword. Kortom is dit één woord dat de webpagina moet beschrijven. Bij voorkeur komt dit woord meerdere keren terug op de website (zoals in de eerste titel, de website-url en de eerste alinea).

2. SEO title

SEO title is de titel die op Google wordt weergegeven. Als je je SEO titles tussen de 50 en 60 karakters lang houdt, zal de titel volledig worden weergegeven. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan is het verstandig om de titel nog iets in te korten. Wederom is het belangrijk dat de SEO title het focus keyword bevat.

3. Meta description

SEO

De meta description is simpelweg een korte beschrijving die de website moet weergeven. Deze kun je in Google zien onder de titel en url. Een ideale meta description heeft tussen de 150 en 160 karakters. Minder dan 150 kan, maar meer dan 160 is een no-go.

4. Snippet preview

Met een snippet preview wordt een voorbeeld van de site in Google bedoeld. Deze preview bestaat uit de SEO title, url en meta description.

5. Outbound Links

Outbound links zijn clickable links op een webpagina die de bezoekers naar een andere webpagina (van een andere host) kunnen brengen. Deze outbound link kan dus leiden naar bijvoorbeeld een referentie of een klant. Hoogwaardige outbound links kunnen de site hoger laten scoren in Google en daarnaast hoogwaardige conversies creëren.

6. Inbound Links

Je raadt het al: inbound links zijn het tegenovergestelde van outbound links. Met een inbound link wordt dus een clickable link naar een andere pagina, van dezelfde host, bedoeld. Je kan hierbij bijvoorbeeld linken naar een case, een relevant artikel of naar werkzaamheden.

7. Content Assessment

Naast de SEO assessment doet Google ook een Content Assessment (ook wel leesbaarheidstest). Hierbij leest de zoekmachine hoe gemakkelijk de content te lezen is. Via verschillende SEO-plugins of een CMS inclusief SEO (zoals bijvoorbeeld YOAST bij WordPress) kun je zien hoe je scoort op verschillende assessments. Deze assessments zijn gefocust op de tekst.

  • De Flesh Reading Ease test bekijkt de lengte van de zinnen. Scoor je te laag op deze test? Maak dan de zinnen korter en gebruik ‘makkelijkere’ woorden. Idealiter wilt Google een meerderheid van zinnen onder de 20 woorden.
  • Daarnaast doet Google een test op de overgangswoorden. Worden er genoeg gebruikt?
  • Hoeveelheid woorden onder een subheading. Bij voorkeur heeft de zoekmachine een alinea met een maximum van 300 woorden onder een subheading.
  • De lengte van de alinea’s wordt getest.
  • De meerderheid van de tekst moet geschreven zijn in actieve vorm. Zodra er meer dan 10% in lijdende vorm is geschreven, zal Google dit opmerken als ‘moeilijk leesbaar’.

Heb je nog vragen over SEO-optimalisatie of heb je gewoon een beetje hulp nodig? Scripta is zeer bedreven met search engine optimization en kan je helpen. Neem zeker contact met ons op om daar vrijblijvend over te praten.

Meer weten over het onderwerp? Check onze inbound contentmarketing pillar page.

Realiseer je marketingdoelstellingen met slimme & effectieve content

Contact

Adres

Bergstraat 9
3811NE Amersfoort

Over ons