Hoe je pillar pages in je contentstrategie verwerkt

Wanneer je je een beetje hebt verdiept in zoekgedrag, dan weet je dat er veel is veranderd. Mensen vinden je tegenwoordig op een andere manier en hebben andere contentbehoeftes dan voorheen. Om daar slim op in te spelen, kun je gebruikmaken van pillar pages en cluster content.

Door: Maarten de Kwaadsteniet
Leestijd: 4 min

Veranderend zoekgedrag

Wanneer we het hebben over zoektermen, dan kunnen we stellen dat we minder gebruik maken van zoektermen en steeds vaker een vraag aan Google stellen. Dat heeft deels te maken met de opkomst van stemcommando’s, maar ook met de manier waarop zoekmachines omgaan met jouw verzoek. Zoekmachines snappen steeds beter de context en dankzij AI-technieken hebben ze maar een beetje input nodig om toch een bevredigend resultaat te leveren. Ruis zit dit resultaat steeds minder in de weg.

Waar we voorheen bijvoorbeeld heel beknopt zochten op “hotel Parijs”, kiezen we tegenwoordig eerder voor: “Vind een goed hotel in Parijs”, of wanneer je op de bestemming pas in actie komt: “Vind een hotel in de buurt.” Zoekmachines zijn continu bezig om hun algoritme aan te passen op deze veranderingen qua zoekgedrag en het is dus zaak dat je daar rekening mee houdt wanneer je content maakt.

Autoriteit opbouwen

We zeggen daarbij bewust ‘rekening houden’, aangezien content maken in dienst van Google niet wenselijk is en ook een stuk minder effectief is dan het ooit was. Veel van de oude Google-trucs werken (gelukkig) niet meer en het welbekende keyword spamming kan zelfs een averechts effect hebben.

Ga dan ook altijd uit van de kracht van kwalitatieve content, waarbij het wel zinvol is om bepaalde zaken in het achterhoofd te houden. Je bouwt daarmee autoriteit op en maakt bij Google simpelweg kenbaar wat je doet. Wanneer je vasthoudt aan je plan en geduld hebt, dan pluk je daar de vruchten van.

Bewezen methode

Zelf heb ik een verleden binnen het redactiewereldje, waar het bovenstaande principe niet meer uitgesproken wordt, aangezien een professionele redactie er (als het goed is) van doordrongen is dat het zo werkt. Een bewezen methode – nog voordat de term bestond – is het pillar page-model (lees hier hoe je dit toepast in een contentmarketing strategie). Het zou zomaar kunnen dat je het model al gedeeltelijk toepast zonder dat je er weet van hebt (dat was bij mij ook het geval). Ook in dat geval is het zinvol om te kijken in hoeverre je nog elementen kunt toepassen die je content nog beter maken.

pillar pages hubspot

Wat is cluster content en wat zijn pillar pages?

In het geval van het cluster content-model kies je brede onderwerpen waar je content over wilt aanbieden, produceer je specifieke content binnen de gekozen onderwerpen, zorg je ervoor dat deze content naar elkaar linkt en blijf je de content updaten. Op deze manier ben je op den duur een autoriteit binnen je gekozen onderwerp(en). Zoekmachines vinden deze autoriteit belangrijk en als het goed is, is dat ook een uitgangspunt voor jezelf. Met topic clusters alleen ben je er nog niet. De pillar page is van groot belang als basispagina, waar alle algemene informatie over het onderwerp te vinden is. Middels cluster content kun je in detail gaan en de gewenste diepgang verschaffen.

Met pillar pages en cluster content kun je kwalitatief hoogstaande content creëren over een specifiek onderwerp. De content onderling linken – mits je het goed toepast – levert meer autoriteit op over het onderwerp en dat is gunstig voor de zoekresultaten. Overigens betekent dit niet dat je opgedane SEO-kennis waardeloos is, want best practices – zoals het onderwerp in de kop en in de alt text – kun je prima toepassen op pillar pages.

Het mooie is dat je de gecreëerde content eenvoudig kunt actualiseren en hergebruiken, ook in andere vormen. Je kunt daarbij denken aan een whitepaper of e-book, die uiterst actueel kan zijn en blijven. Het pillar page-model dwingt je daarbij om structuur aan te brengen in je contentstrategie. Hoe goed je je planning ook voor elkaar hebt, het kan altijd beter en pillar pages kunnen je daarbij helpen.

Tips

11 tips voor een pillar page

De pillar page moet overzichtelijk zijn en de basisvragen beantwoorden. Wanneer je de interesse hebt gewekt, dan kan je middels cluster content de gevraagde extra diepgang verschaffen. De pillar page is daardoor geschikt om awareness te kweken, terwijl de cluster content bevorderlijk is voor de consideration en zelfs decision stage.

Wij hebben 11 tips wanneer je aan de slag gaat met een pillar page:

 • Een pillar page bevat alle informatie over het gekozen onderwerp. Beantwoord de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe;
 • Voeg een video toe om het onderwerp te introduceren (wanneer deze beschikbaar is);
 • Een pillar page bij voorkeur met één klik vanuit de frontpage bereikbaar;
 • De pillar page moet altijd vrij toegankelijk zijn en staat dus niet achter een virtuele muur;
 • Pas SEO best practices toe, zoals het onderwerp opnemen in de url, kop en H-tags;
 • Link binnen de cluster content naar de pillar page en vice versa;
 • Zorg voor een compleet verhaal, maar bedenk ook dat een goede structuur en indeling de leesbaarheid bevorderen. Een pillar page mag gerust lang zijn, maar een lap droge tekst schrikt af. Maak slim gebruik van beeld en witruimtes;
 • Quotes maken een pillar page aantrekkelijk. Voeg bij voorkeur een mogelijkheid toe om deze quotes direct via social media;
 • Voeg een index, de geschatte leestijd en een back-to-top-knop toe (mits dit technisch mogelijk is);
 • Bronvermelding onderaan de pillar page is een welkome toevoeging en in bepaalde gevallen een must;
 • Stel de pillar page indien mogelijk als PDF ter download beschikbaar

Meer weten over het onderwerp? Check onze inbound contentmarketing pillar page.

Realiseer je marketingdoelstellingen met slimme & effectieve content

Contact

Adres

Bergstraat 9
3811NE Amersfoort

Over ons